Ce este harul?

Categorie: Fragmente din Predici
Subiecte:

Iată un verset la care vreau să vă uitați: deschideți la 1 Corinteni 15. Acesta este, după părerea mea, unul dintre cele mai importante versete din Biblie cu privire la har.

Ascultați ce spune apostolul Pavel aici. Acesta este un capitol foarte cunoscut cu privire la învierea din morți. Dar ascultați ce spune Pavel: „Însă prin harul lui Dumnezeu…” Ascultați, de multe ori harul este definit simplu ca favoare față de cei care nu o merită. Acel fel de definiție. Dar un lucru pe care nu ar trebui să îl uităm niciodată este acesta: harul ar trebui să aibă putere, undeva în definiția noastră. Harul are putere. Harul face anumite lucruri. Ascultați: „Prin harul lui Dumnezeu sunt ce sunt”, spune Pavel. „Harul Lui față de mine n-a fost zadarnic.”

Acum priviți ce a făcut harul: „Am lucrat mai mult decât toți.” Ai putea spune că sună a laudă și că este opusul harului. Nici vorbă! Vedeți, același lucru este și cu privire la cineva milostiv. Nu este laudă, atunci când vine din aceeași sursă. Priviți: „totuși nu eu”. Vedeți, „am lucrat mai mult decât toți, totuși nu eu”. Asta sună similar cu ce spune Pavel în Galateni, nu-i așa? „Trăiesc…, dar nu mai trăiesc eu” Pavele, ce înseamnă asta? Ești tu sau nu mai ești tu? Sună nebunesc. Dar noi înțelegem acest lucru. Este „harul lui Dumnezeu, care este cu mine.”

Vedeți, noi toți ar trebui să putem vorbi în acest fel. Toți ar trebui să putem recunoaște că… Ascultați: știți ce ar trebui să poată face un creștin? Isus spune: „Ferice de cei milostivi, pentru că voi sunteți singurii care veți avea parte de milă.” Și știți ce ar trebui să putem noi face? Ar trebui să ne putem uita în oglindă și să spunem: „Dumnezeu a lucrat în mine în așa fel încât am o putere de a fi milostiv, pe care nu am avut-o când eram pierdut.” Și poți să o recunoști și să spui: „Sunt milostiv, prin harul lui Dumnezeu.” „Am lucrat cu milă, uneori chiar mai mult decât alții.” Dar vezi, asta nu înseamnă că cei care au lucrat mai puțin decât Pavel nu au fost obiectul și recipienții acelui har. Noi recunoaștem că uneori harul din mine nu este egal cu harul din tine. Pot exista daruri speciale de milostenie. Dar realitatea este aceasta: fiecare dintre noi trebuie să poată vorbi exact în acest fel: „Prin harul lui Dumnezeu sunt milostiv.” Pentru că dacă nu ești milostiv, nu moștenești Împărăția. Dacă nu ești milostiv, nu vei avea parte de milă. Dacă nu ești milostiv, sfârșitul nu va fi bun.

Vedeți ce face harul? Vedeți, atât de adesea spunem: „Asta sună a fapte!” Nu, nu sunt fapte, ci e har. Spui: „Ce? Acum sunt derutat.” Ascultă, harul acționează asupra noastră. Dumnezeu spune, „Le voi ierta nelegiuirile”, dar El de asemenea spune: „Voi pune Duhul Meu în voi”. Iar acesta este un Duh al dragostei.

Deci vedeți, aceasta este parte a harului. Vedeți, când ne gândim la har ne gândim la el ca la un dar. Ce spune aici este că dacă ești milostiv, este un dar. Cu un dar nu te mândrești. Pavel a realizat: „Uau, nu mai sunt acel fariseu care am fost, ceva s-a schimbat în mine. De fapt, îmi dau seama că eu întrec nu doar pe marea majoritate a creștinilor, ci îi întrec și pe toți ceilalți apostoli. Și totuși, nu eu. Adică da, eu, dar știu că sursa nu sunt eu. Ci prin harul lui Dumnezeu sunt ce sunt.” Despre asta este vorba. Și ar fi bine să nu greșești niciodată cu privire la acest lucru.

Dar vedeți cât de pătrunzător este? Pentru că îmi dau seama că lucrul cu care mă confrunt este… Ascultați, harul lui Dumnezeu nu doar iartă păcatele, ci harul lui Dumnezeu dezlănțuie puterea lui Dumnezeu în viața unui păcătos și îl transformă dintr-un om nemilostiv într-unul milostiv. Vedeți, de aceea Isus poate spune, „Ferice de cei milostivi, căci ei vor avea parte de milă!” Pentru că asta face harul lui Dumnezeu. Așa lucrează el.

Acum ascultați, vă voi duce la locul din Scriptură care este probabil cel mai măreț discurs al Domnului nostru cu privire la a arăta milă. Se găsește în Luca 10, pilda samariteanului milostiv. Vedeți fraților, nu ar trebui să citim lucruri de felul acesta și să spunem: „Păi eu am crezut că suntem mântuiți prin har.” Dacă spui asta, voi spune: „Exact!” Dar ai face bine să știi ce este harul. Vedeți, problema este că cei mai mulți oameni au această idee greșită că harul pur și simplu înseamnă că toată vina mea a fost iertată. Și sigur că înseamnă acest lucru. Dar vedeți, harul lui Dumnezeu face mai mult decât doar să ierte. Nu că acesta ar fi un lucru mic, dar nu face doar atât. Acolo unde găsești un bărbat milostiv sau o femeie milostivă, fii sigur că doar harul lui Dumnezeu a făcut acest lucru.

Și deci, asta vreau să văd. Îmi doresc enorm să văd acest lucru în biserica noastră. Nu ca tu să ai cu ce te lăuda, sau noi, în mod colectiv, să avem cu ce ne lăuda. Dar când găsești oameni milostivi care se strâng laolaltă, și vin cu tot felul de moduri creative de a face fapte de milostenie, atunci putem veni la întâlnirile de rugăciune nu spunând: „O, uite ce grozavi suntem”, nu, ci spunând – și fraților, asta nu este lipsă de umilință, dacă este un lucru adevărat – să spunem: „Noi chiar întrecem alte biserici, când vine vorba de milostenie.” Nu e nimic greșit cu a putea spune acest lucru, atâta timp cât următorul lucru – și asta trebuie să vină de asemenea din inimă – să recunoaștem, „Uau, n-avem să ne mândrim cu nimic, Dumnezeu a făcut lucrul acesta în mijlocul nostru.” Eu chiar nădăjduiesc că Dumnezeu va declanșa niște ani, mulți ani, decenii, de milostenie care să curgă din această biserică, așa cum nu a mai fost până acum. Așa încât să putem vedea, să recunoaștem și să putem spune: „Uau, Dumnezeu a făcut asta. Dumnezeu a făcut asta.”

Acum, priviți în Luca 10.