Necesitatea comunicării în căsnicie

Categorie: Extrase din Predici
Subiecte:

Versetul care mi-a venit în minte în timp ce mă gândeam ce să împărtășesc cu voi într-un mod practic, nu numai cu cele două cupluri, ci cu toți cei de aici care sunteți căsătoriți, este din Eclesiastul 3:7. Spune: „Există un timp pentru a tăcea și un timp pentru a vorbi.” Și mă gândesc la acest lucru în contextul necesității de a comunica.

Există un timp pentru a tăcea, iar în aplicația pe care o fac eu, acea tăcere este tăcerea ascultării. Abilități de a asculta. Și există un timp pentru a vorbi, ceea ce ar însemna abilități de comunicare. Există un timp pentru ambele în necesitatea comunicării. Iar în Biblie, cuvântul „a vorbi” este folosit de 454 de ori. Deci Biblia susține mult comunicarea. Iar pentru un mariaj vital, plin de viață, care funcționează bine, comunicarea este atât de importantă.

Știți, noi putem cădea în tăcere – poate ca un mecanism defensiv. Ne retragem. Dar tăcerea doar creează ziduri, nu-i așa? Cu siguranță am mai folosit aceste cuvinte: „un zid de tăcere”. Nu ne dorim asta.

Uneori tăcerea poate fi pur și simplu egoistă. Îmi pasă doar de mine. Și uneori mă retrag. Poate fi defensivă. Mă retrag, ca un mecanism de a mă apăra prin tăcere. Alteori poate fi o armă ofensivă. Știți, umărul rece al tăcerii. Dar când trebuie să vorbim, este o datorie pozitivă de a discuta lucrurile. Ai probleme care trebuie să fie adresate. Trebuie să asculți. Trebuie să vorbești. Ai decizii care trebuie luate. Trebuie să asculți. Trebuie să vorbești. Trebuie să exprimi nevoi și dorințe. Trebuie să comunici acele lucruri. Și da, uneori și nemulțumiri, nu-i așa? Trebuie să știi când să taci și să asculți, și când să vorbești, pentru că nimeni nu e telepatic. Noi nu putem citi mințile. Uneori cred că soția mea aproape a ajuns la acel nivel la care poate să îmi citească mintea, dar realitatea este că nu ne putem citi unii altora mintea. Trebuie să comunicăm, nu-i așa?

Așa că acesta este gândul pe care îl am în dimineața aceasta. Există un timp pentru a tăcea și un timp pentru a vorbi. Așa că de azi înainte, de aici înainte, trebuie să stați împreună și să vorbiți. Să vorbiți despre lucruri. Este atât de vital.

Gândiți-vă la următorul lucru. Este bine de reținut. La turnul Babel, tot ce a făcut Dumnezeu a fost să le întrerupă comunicarea. Asta a fost tot ce a trebuit să facă. Le-a schimbat limba și n-au mai fost în stare să comunice. Iar când nu poți comunica, tot ce este constructiv se duce pe apa sâmbetei.

Deci, un timp pentru a tăcea și un timp pentru a vorbi.