Îi iubești pe creștinii cu care nu ești de acord?

Adevăratul test al dragostei tale pentru ceilalți creștini nu este neapărat felul în care îi iubești pe creștinii care sunt de acord cu tine în toate, ci, mai degrabă, felul în care îi tratezi și îi vezi pe acei creștini care nu sunt de acord cu tine în fiecare domeniu din categoria lucrurilor neesențiale.


Felul în care răspunzi acelei persoane care nu este de acord cu poziția ta doctrinară, felul în care răspunzi acelei persoane care are o părere diferită legat de cum ar trebui să îți educi copiii, sau cum ar trebui să arate relațiile premaritale, felul în care răspunzi acelei persoane este dovada și profunzimea dragostei tale în biserica locală.

Vedeți, dacă continuăm să ne înconjurăm, în cadrul bisericii, de mici subculturi… „Noi suntem grupul care își educă copiii acasă.” „Noi suntem grupul care preferă curtarea.” „Noi suntem grupul amilenist.” „Noi suntem cutare sau cutare grup.” Și oricine nu este de acord cu tine în aceste domenii, deși ai unitate în Hristos cu acea persoană, asta nu mai este suficient pentru a avea părtășie. „Nu îmi voi lăsa copiii să fie în preajma nimănui care nu își educă copiii acasă.” Ce îi înveți pe copiii tăi? Că școala la domiciliu este mai importantă decât unitatea în Isus Hristos. Cred că unii dintre noi ne vom trezi într-o zi și vom realiza că ne-am pus toată speranța și credința în educarea copiilor noștri acasă. Educația la domiciliu nu mântuiește pe nimeni. Isus Hristos este Cel care mântuiește. Și eu îmi educ copiii acasă.

Ascultă, nu sugerez că dragostea pe care o ai pentru grupul de oameni cu care te-ai înconjurat, care au aceleași convingeri, nu spun că aceea nu este dragoste. Este dragoste. Cred că este dragoste. Dar lucrul la care vreau să ne uităm este acesta: Care este profunzimea dragostei mele? Și Pavel pare să creadă că profunzimea dragostei tale este arătată nu între cei pe care i-ai adunat în jurul tău, care te aprobă tot timpul, ci față de cel care nu vede la fel lucrurile. Și felul în care îl tratezi pe fratele sau pe sora respectivă, aceea este realitatea profunzimii dragostei tale pentru biserica locală.

Să ne uităm la aceasta în versetul 4. Pavel spune: „Dragostea este îndelung răbdătoare.” „Dragostea suferă îndelung.” În această primă caracteristică a dragostei, ofensa este implicit înțeleasă. El presupune că există o incitare aici între doi oameni. Presupune că există diferențe și neînțelegeri aici. De ce spunem asta? Pentru că știm că nu trebuie să suferi îndelung pe oamenii care sunt de acord cu tine în fiecare punct doctrinar și trăiesc la fel ca tine. Nu suferi din pricina acestor oameni. Voi doar stați și vă încuviințați reciproc. „Uite ce spirituali suntem!” „Uite cât de nespirituali sunt ei.” Nu sufăr îndelung dacă doar mă zidești toată ziua și ești de acord cu mine în fiecare domeniu. Asta nu este suferință. Dar Pavel spune că dragostea autentică suferă îndelung. Dragostea autentică se arată când apare o împrejurare potrivnică, un dezacord.

Deci cât de mult suferim pe cei care nu sunt de acord cu noi sau ne-au jignit pentru că nu sunt de aceeași părere? Ei bine, aceea este realitatea profunzimii dragostei tale.