Discernerea vocii Domnului

Suntem adesea întrebați: „Cum pot ști dacă Dumnezeu este cel care îmi vorbește sau diavolul.” Acum, oricine îți va spune că este simplu de știut este un novice. Nu este simplu pentru că dușmanul este subtil și ne cunoaște bine. El este maestru în înșelăciune. Nu există câteva trucuri rapide pe care să le poți învăța care să te asigure că nu vei fi niciodată înșelat. Există, totuși, câteva principii invariabile pe care trebuie să le înveți, iar apoi pur și simplu trebuie să înveți prin experiență să cunoști vocea Stăpânului. Toți creștinii au discernământ prin natura vieții lui Hristos care este în ei. Dar este un simț care trebuie exersat și dezvoltat prin întrebuințare. „Dar hrana tare este pentru oamenii mari, pentru aceia a căror judecată s-a deprins, prin întrebuinţare, să deosebească binele şi răul” (Evrei 5:14). Pe măsură ce vei începe să exersezi aceste simțuri de discernământ, vei face anumite greșeli; dar fiecare dintre aceste greșeli te învață ceva despre Domnul și despre dușman. Isus a spus: „Învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre” (Matei 11:29). Nu există nicio cale spre maturitate instantanee. Ci crești și înveți să-L cunoști pe Domnul. Dar iată câteva principii călăuzitoare:

1. Crucea lui Hristos trebuie să te fi făcut neutru în ceea ce privește dorința proprie. „Cel ce a pătimit în trup a sfârşit-o cu păcatul; pentru ca, în vremea care-i mai rămâne de trăit în trup, să nu mai trăiască după poftele oamenilor, ci după voia lui Dumnezeu” (1 Petru 4:1-2). De trei ori s-a rugat Hristos în grădină. „Nu voia Mea, ci voia Ta.” Trebuie cu adevărat să renunți la toate scopurile și oviectivele tale personale. În special scopurile, obiectivele și năzuințele acelea care sună foarte înalt religios sunt perfide: de exemplu o lucrare măreață, putere de a mărturisi, un dar spiritual special, etc. Trebuie să te fi pus cu adevărat la dispoziția lui Hristos potrivit cu Romani 12:1. Doar atunci poți fi mulțumit cu ceea ce îți spune Dumnezeu, oricare ar fi acel lucru.

2. Cunoaște adevărul. Dobândește o cunoaștere a Bibliei. Duhul Sfânt nu se contrazice spunând un lucru în Biblie și apoi călăuzindu-te să faci ceva contrar cu principiile Scripturii.

3. „Încredinţează-ţi lucrările în mâna Domnului, şi îţi vor izbuti planurile.” Proverbe 16:3. Continuă cursul vieții normal, încrezându-te în faptul că Domnul îți va statornici și îți va ordona gândurile așa cum a promis să o facă pentru cei a căror singură dorință este să lucreze lucrările lui Dumnezeu. Încrede-te că El te va opri în duhul tău sau prin providență dacă vei fi pe cale să faci un pas greșit. Ascultă vocea Sa. El te poate îndruma. Crede-L că va face ceea ce a promis să facă. Tu nu trebuie să te tensionezi sau să te neliniștești pentru fiecare mică decizie. El este mult mai capabil să îți vorbească și să te facă să auzi decât realizezi tu.

4. În probleme de mare importanță unde nu există un cuvânt revelat clar, nu fă o mișcare până nu ești constrâns să o faci. Dacă ai o neliniște cu privire la mișcarea respectivă, așteaptă pentru un cuvânt mai sigur. Dumnezeu te poate face sigur. Îți poți permite să aștepți până ești. Nu vei pierde nimic dacă aștepți; iar Dumnezeu nu te va certa sau pedepsi în timp de tu cercetezi duhurile. Nu ți-a poruncit El să faci asta? Gândește-te la răbdarea Lui cu Ghedeon.

5. Duhul Sfânt este consecvent și persistent. Dumnezeu este imuabil. El nu se schimbă. Dacă, în timp ce aștepți, ai mai multe impresii diferite, fiecare părând mai bună decât cea precedentă, aruncă-le pe toate. Duhul Sfânt te conduce într-o singură direcție. El nu Își va schimba părerea cu privire la acel lucru. Aceeași îndrumare va persista până ce vei asculta.

6. Duhul Sfânt nu grăbește și nu cere. Diavolul este cel care te grăbește și îți cere să acționezi imediat. Vei simți că dacă îți iei timp să te rogi și să aștepți vei pierde ceva. Nu asculta acel duh. Nu este Dumnezeu ci diavolul. Dumnezeu te va îndruma și îți va acorda timp să analizezi până ce vei fi pe deplin convins. Și va fi pace în acea acțiune, nu presiune și chin.

7. Uită-te după providență. Dumnezeu susține ceea ce începe. El furnizează calea și înlătură obstacolele. El deschide uși potrivite. Diavolul poate cauza piedici, dar el nu poate opri ceea ce Dumnezeu te-a îndrumat să faci. Pe măsură ce tu acționezi, Dumnezeu va confirma sau te va opri.

Bentley, Louisiana