Да се умре во Христа е придобивка

“Па Боб, откако дозна дека имаш рак. Претпоставувам се прашувам … ми рече минатата ноќ дека има една работа за која размислуваш она што можеше да направиш во твојот живот, кога беше здрав, и го направи тоа да звучи како, но сега си во оваа ситуација. Можеби, тоа те предизвикува да размислувааш поинаку и јас се прашувам, Сега кога знаеш дека имаш рак.

Можеш ли … има ли нешто што ти паѓа на ум кaко работите се променија во твоето размислување, како ти гледаш на Господ, како гледаш на животот, како го гледаш пастирството или да се биде маж или како ја гледаш смртта? Знаеш откако дозна, Дали постојат области каде што навистина чувствувааш дека моето размислување е навистина многу променето. Гледајќи ја смртта од оваа гледна точка наспроти остатокот од мојот живот како го гледав тоа? ”

“На некои начини, не, не се има променато. Јас би рекол дека се има зголемено во работите, јас отсекогаш сум познат како христијанин.

Едно нешто што сум го видел повеќе e неверојатната привилегија што Господ ни ја дава со служењето на Него во сегашното време. Неверојатната привилегија на одење со Него, од уживањето во Него. Неверојатната привилегија да му служиме Него, и да бидиме во борбата за вистината, да бидеме во арената на верата. Неверојатната привилегија на отворањето на Светото Писмо. И тоа каква привилегија е да му служиме на Господа, Царот на царевите,

и да се собереме заедно со светиите, и да пееме песни на Сион, да пееме песни на Бога право во средината на логорот на непријателот, тоа е навистина висока привилегија.
Мислам, и се гледа повеќе од тоа, бидејќи научив од овој рак. исто така, особено откако станав христијанин, сфаќам дека животот е краток, телото е слабо, и смртта е сигурна.
Сите тие работи, се пореални, и станува уште пореално.

Сум бил многу свесен како христијанин дека животот е краток. Слушате постари христијани го велат тоа и проповедниците ви го кажуваат тоа секогаш. ) Веднаш откако се обратив, јас бев многу свесен дека мојот живот е краток. . Немаме многу време, и дека ќе помине многу брзо. Библијата кажува повторно и повторно. го споредува нашиот живот со спиење, со човек кој поминува покрај нас со трчање, го споредува нашиот живот со трева. Не карпи, туку трева, не дрвја, туку трева. Така да, јас сум многу свесен за тоа, но сега, знаеш дека се случи.

Можам да се сетам кога имав дваесет и пет и возев камион на чакал. Имаше еден постар христијанин, јаваше со мене некое време, тој само јавањеше со мене да има заедништво и да помине некое време. Тој имаше седумдесет и пет, се сеќавам размислувајќи, “Сега тој е три пати постар од мене. Јас сум една третина од него, јас имам дваесет и пет, и тој седумдесет и пет. Гледај колку време само имам! ” Во исто време почувствував : “Знам дека ќе помине многу брзо,

Знам. Можам да се сетам на целата ситуација, на денот, времето, местото; јас го мислев тоа. Помина многу брзо,

Можам да се сетам во мојот дваесетти како христијанин, имаше нешто посебно за секоја година. Ми дојде мисла “Ќе се обидам за запаметам по нешто за секоја година.” За некое време и можев ” оваа година се случи ова и ова. Ова година отидовме ваму или таму, на оваа конференција, или слично. ” Така годините се збираат и заминуваат. Работите стануваат матни, Се тоа доаѓа измешано заедно. Не можеш да се сетам на нешто од секоја година,

и децата биле млади. Не можам да верувам колку брзо годините поминаа, кога децата беа во куќата со нас.

Тoа е неверојатно како се случи, не можеш да го објасниш. Не можеш да го објасниш, не можаш да го задржеш, не можеш да го спречиш, не можеш да го успориш. Се е одеднаш, децата се пораснати и се иселуваат, и се е завршено. Поглавјето е затворено,

и се што можеш да направиш е да се смета секој ден за Христа.

Христијанинот во начинот на кој тој живее за вечноста, живее за севкупноста, тој живее за големи нешта.

На некој начин тој е најдалеку нешто од тоа да биде егзистенцијалист од никого но на друг начин тој е најголемиот егзистенцијалист.

Ние живееме за секој момент, живееме за секој ден, сакаме да направиме секој момент да се брои. Значи, се што можеме да направиме е во моментов да одиме со Бога од ден на ден и да се потсетуваме на него постојано, тоа е христијанството. Господ вели во Новиот завет: “Јас ќе ги напишам моите закони во твојата глава, Ќе ги ставам во твоето срце. ” Бог е врховна реалност.

Христијанинот само шета природно свесен за Бог, во заедница со Него. Тоа е најдоброто што можеме да го направиме, Тоа е најмногу што можеме да направиме за да го откупиме времето и да се држиме за живот вечен, Кога ќе дојдеме до крајот, тоа е она што ја прави перницата мека, смртната перницата мека.

Сфаќаш дека, на некој начин си бесконечно далеку од најдоброто си бесконечно помалку од совршенство или согласност со Христос или нешто слично на тоа, стануваш толку помалку, но на друг начин тоа е вид на мистерија. Можеш да дојдеш до крајот со некоја реална доверба дека, “Господи се обидов да одам со Тебе. Те засакав. Се обидов. Навистина ти го предадов мојот живот на тебе. Јас во некоја реална мерка го живеам својот живот за тебе Господи. ”

Тоа е неверојатна утеха кога ќе дојдеш до крајот на твојот живот. Тоа е неверојатна утеха, неверојатна сладост. Кога ќе дојдеш до крајот, само мислиш, се се сведува на ова, “Дали јас навистина го љубам Христа или не?” Кога ќе се стопи се надолу, “Дали го сакав Господа или не?

Дали тој е мојата радост, мојaтa Слава, мојата Љубов, моето се во се? ” реално, ако навистина можеш да го кажеш тоа, го знаеш тоа, и твојата совест ти сведочи. Може да речеш: “Направив што можев.” Како Марија, таа направи она што можеше, Господ го рекол тоа.

Можеш да разгледаш околу себе и ќе видиш луѓе кои биле повеќе надарени или надарени во други области и изгледа дека имаат повеќе плод во нивниот живот, повеќе плод во нивната служба, и така натаму. но тоа е она што мора да го имаме, мораш да биде во можност да кажеш: “Господи, направив што можев”

Тоа е прекрасно кога можеш да го кажеш тоа пред Бога. Колкава милост, колкава милост, каква милост е да дојдеш до крајот на твојот живот и да знаеш дека нема да умреш во грев. Дека нема да умреш во твојот грев, туку во Христа. и во Неговата праведност. Текстописецот вели: “Храбар ќе застанам на тој голем ден. Да знаеш дека ќе умреш со твоите гревови простени тогаш можеме да извикаме, “Колку благословен е оној човекот чии беззаконија се простени, чии гревови се покриени!” Многу благословен, многу благословен! Кога мислиш на тој дел во Јован глава 8, каде што Господ вели три пати, мислам дека во 21 стих и двапати во стих 24. “Ќе ме барате и ќе умре во своите гревови ако не поверувате во Мене, ќе умрете во вашите гревови. ” Потоа по трет пат, вели “Ќе умрете во вашите гревови.”

Ако навистина имаш очи да видиш, ќе трепериш од тоа, и за луѓето околу вас за кои знаете дека умираат во своите гревови.

Знам луѓе кои загинаа во автомобил, знам луѓе кои загинаа во куќа, кои починале во болница. Луѓето кои загинаа во пожар, луѓе кои загинаа во поток. Слушнав за една колеги, кои загинале во јама. Грозни начини да се умре, но ништо од тоа се споредува со умирање во твојот грев.

за да умре во грев. умираме од нашите гревови, “плата за гревот е смрт.” но Господ овде кажува нешто поинаку, тој зборува за умирање во твојот грев.

Тоа е умирање и соочување со вечноста и со пресудата со овој шверц на тебе. Со овој грев на тебе, осилото на смртта е гревот, тоа е она што го прави толку страшно. Очигледно, гревот предизвикува смрт, но нешто што ја прави смртта така страшна е тој грев, таа вина. Вие сте во неволја со Бога, Бог ќе го најде тој шверц на вас, Тој ќе го најде овој лош запис, тоа е она што е толку страшно.

Луѓето ја имаат оваа идеја дека ќе го победат Бога. Тие одат за да го победат, Ќе го живеат својот живот без Бога, нема да го живеат својот живот за Бога, и ќе умрат, и се снаоѓаат со тоа, но не повеќе.

Господ Исус ќе се врати, Ќе ги воскресне мртвите, ќе ги повика сите пред Него, секое колено ќе се поклони, секој јазик ќе исповеда, и вистината ќе излезе, и тие ќе бидат фатени во своите гревови.

Да можеш да се соочиш со смртта во Христа, во Неговата праведност, тоа е сè. На некој начин, тоа е сè, тоа е крајното.

Господ ни има дадено висок, свет, небесен повик. Тој не повика во Неговото Царство и слава. Тоа е крајот на спасението на Господ и конечен целосон откуп. “