Купен со Скапоцената Крв на Христ

Земи го мојот живот, моето тело, моите раце, моите нозе, моите усни, моето се во се како жива жртва за Тебе. Ние ќе бидеме судени според работите што сме ги направиле во нашето тело, секоја мисла која сме ја помислиле, секој збор што сме го изговориле, секој чекор што сме го направиле, секој денар што сме го потрошиле, секој залак што сме го направиле. . Телото е наведено тука. Така славна проповед: Да го прославиме Бога во одредена ознака, во нашите тела. Третата и првата фраза. “Зошто скапо сте купени …” Тука имаме многу обврзувачка,силна мотивација. “Скапо сте купени, затоа прославете Го Бога во своите тела”. “Скапо сте купени.” Забележете дека, Павле ја става оваа мотивација пред нас. Тоа не е закон, тоа е љубов. Скапо сте купени со оглед на тоа што Господ го направи тоа за вас, затоа прославете Го Бога во своето тело. Љубов толку неверојатна, толку божествена, го бара мојот живот, мојата душа, се!

Тој вели цена, сте биле купени со одредена цена. Која е таа цена? Петар го нарекува. Тој вели: “Вие сте откупени не со распадливи нешта, како сребро и злато.” Тие изгледаат толку вредни, толку скапоцени, толку нераспадливи. Но, сепак, тој вели: “Не со распадливи работи како сребро и злато,” крајнo, тие се распадливи. На крајот на краиштата, тие не се ништо во споредба со она што тој го спомнува во наредната фраза. Тој вели, но со скапоцената крв на Христа. Скапоцената крв на Христа. Во август, ги испративме нашиот втор син Захарија на колеџ, на околу два часа надалеку да учи за да стане инженер. Захарија беше со нас дваесет години, во нашата куќа, тој беше со нас дваесет години, го испративме надвор, % и знаев дека ќе го почувствувам тоа. Се вратив во собата, целиот негов мебел го преселивме со него, и неговата соба беше празна. Единственото нешто што остана беше огледалото на ѕидот со стариот стих од Библијата што Захарија го имаше напишано на тоа огледало. Ме доведе до солзи. Ако тоа е начинот на кој таткото чувствува на земјата, што беше за Небесниот Отец да го испрати Својот Син? Мислам, јас би бил со Захарија. Тој беше со мене дваесет години ) но Синот Божји е со Отецот од вечност. . И, за среќа, голема среќа, Захарија и јас, скоро никогаш немавме судир. % Многу добро дружење, вистинска добро пријателство со мојот драг син. Но, тоа не е ништо во споредба со Небесниот Отец и Својот Син. Имаше апсолутно совршено дружење, совршена љубов. Љубовта која што секогаш сум ја имал со вас пред почетокот на светот. Го пратив мојот син да добие диплома во механичко инженерство. Кога Таткото на небото Го испрати Својот Син надвор да се направи грев. Беше многу реално. Многу реално. Тоа не беше дел од театарот. Беше многу реално што се случи. Зборуваме за цена и мислам на она што Господ Исус, ние само може да замислиме, навистина, што беше за Него. Бесмртниот умира, бесконечниот станува конечен. Кој ги држи сите нешта преку словото на Неговата моќ а сега поддржан од рацете на мајката? Кој беше толку голем што ни небесата не може да го содржи, но стиснат долу во утробата на мајката. Бог на светлината но во темнината во утробата на мајката. Тој кој го изградил небото, сега се заморува околу столарската работилница. И растеше, трпението кое Господ го остваруваше во текот на триесет години. Знаејќи дека Тој беше Спасителот на светот. Сепак, велејќи скоро ништо. Чекање и чекање и чекање и чекање и чекање до определеното време закажано од Таткото кога Тој би можел да отвори уста и оди напред, “Покајте се зошто царството небесно е на дофат.” И потоа почнаа, повеќе страдања. Срамот, отфрлањето, занемарувањето, а потоа и исмејувањето, плукањето, шлаканиците, клинецот, копјето, трњето, умирајќи како очигледна слабост, и оставен од Небесниот Отец, направен грев за нас. Немаме поим низ што Господ помина. Цената која била платена.

Скапо сте купени гледај во овој друг збор, скапо сте купени. Понекогаш Библијата го опишува во однос на оправдување, за порано, ние бевме осудени но сега сме прави со Бога. Понекогаш се зборува во смисла на простување, еднаш бевме во долгови, но сега се откажани. Понекогаш се зборува во однос на усвојувањето, еднаш бевме странци, но сега сме синови Божји. Понекогаш, во смисла на помирување, еднаш бевме непријатели, но сега сме пријатели. Понекогаш, во смисла на откуп, еднаш сме биле робови, но сега сме слободни. Но, тука терминот е “купени”. Толку едноставно не е тоа? Секој знае што значи зборот “купен”? % Исус го плати сето тоа. Тој го плати нашиот долг-гревот! % Ми се допаѓа тоа, скапо сте купени. Дела 20, пастир на Божјата црква која Тој ја купи со сопствената крв. Вие сте откупени, не со распадливи работи, но со скапоцената Крв на Христа. Достоен си да ја земеш книгата и да ги скршиш печатите зошто Ти беше заклан и не купи со твојата крв, мажите од секое племе, јазик, народ и нација. Вие сте купени. Дали телото беше купено? Секако дека беше. Римјаните глава осум, се вели чекаме посинување со откупувањето на телото. Господ ја купи нашата душа, го купи нашето тело, го купи сето тоа. Исус плати за се тоа.

Овенот беше ставен во местото на Исак. Пасхалното Јагне беше убиено за Израел не за Египет. Да ви кажам, ако не дојдете до тоа да видете дека Господ Исус умре за тебе, лично. Нема да го најдете удобноста и уверувањето што треба да го имате. Скапо сте купени.

Тој не засака. Тој се даде Себеси за нас за да не откупи од секое нелегално дело и не прочисти за Него, за своја сопственост.